16 Ocak 2020 Perşembe

HAYALLERİ UÇURMAK


Çocukken hayalini kurardım diye başlayan cümle, bize sanki yetişkin olduğumuzda hayal kurulamaz gibi bir kabule götürmektedir. Hakikaten çocuklar daha çok hayal kurarlar. Hatta hayallerinde sınır tanımazlar. Onlar için tüm hayallerin gerçekleşebilmesi mümkündür. Neden olmasın ki diye de savunurlar hayallerini. Dünyanın en yüksek gökdeleni bir kilometre yükseklikte ve ikiyüz kat olduğunu öğrenen çocuk uzaya da asansör yapılsın diyebilir. En uçuk hayaller genellikle gökyüzüyle ve uçmakla ilgili kurulur sanki. Çocukken çok yükseklere çıkan rengarenk büyük bir uçurtmamız olmasını hepimiz isterdik. Sınıf içinde kâğıttan katladığımız uçakları birbirimize atar, havada en çok kiminki kalacak en uzağa kiminki gidecek diyerek yarış ederdik. Şimdinin çocukları ise hem okullarında hem de değişik kurum ve kuruluşların açtığı kurslarda kendi tasarımlarını bilgisayarla yaparak parçalarını 3D yazıcılardan lazer kesicilerden çıkartıp hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyorlar. Çocuklarımız mı yoksa biz mi şanslıydık bilmiyorum. Çocuğun yaşı büyüdükçe hayalleri de somutlaşmaya hatta gerçekleşebilir hayaller kurulmaya başlar. Okula başlayınca da grup içinde ayıplanma endişesiyle büyük bir kısmı da söylenemez olur.
Ülkelerin de hayalleri olabilir. Vatandaşlarını refah içinde yaşatmak için gelecekte ulaşılmak istenilen düzey için koyduğu hayalleri. 2023 eğitim vizyonunda Sn. Cumhurbaşkanımız; “Ülkemizin hayallerini hedeflere, hedeflerini gerçeğe dönüştürme mücadelemizde en büyük güç kaynağımız; nitelikli, özgüveni yüksek, millî ve manevi değerlerimizle teçhiz edilmiş nesillerimizdir.” Şeklinde özetlemiştir.
Eğitimdeki tartışmalardan biri de okulun, öğrencilerin hayal gücünü sınırlandırdığı, öğretileriyle ve davranışlarıyla onları tekdüzeleştirdiği üzerinedir. Yine vizyon belgesinde, çocuklarımızın bilişim teknolojilerini çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlarda “üretim”, “sorunlara çözüm geliştirme” ve “hayallerini hayata geçirme” aracı olarak kullanmaları hedeflenmektedir.
Hem Sn. Cumhurbaşkanımızın belirttiği hem de Bakanlığın çizdiği hedefe ulaşabilmek için kimi öğretmenler, okullar ve ilçe milli eğitim müdürlükleri çeşitli eğitim faaliyetleri yürütmektedirler. Ders içinde, kulüp faaliyetinde ve bir projede başlayan hayaller zamanla bir şenlik, şölen, festival ve fuar adıyla biraya gelerek birbirinden farklı ilginç çalışmalara dönüşmektedir.
Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de üç yıldır İstanbul Havacılık Müzesinde “Robotik ve Kodlama Festivali” düzenlemektedir. Değişik projelerin ve atölye çalışmalarının sergilendiği her iki festivale de yoğun ilgi ve katılım olmuştur. Bu yıl yine İstanbul Havacılık Müzesinde, ‘Hayallerimizi Uçuyoruz” sloganıyla 2-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan Bakırköy III. Robotik ve Kodlama Festivalinde, öğrenci ve öğretmenlere yönelik Drone, Maket Uçak, STEM, robotik, kodlama ve havacılık temalı atölye, çeşitli konferans ve yarışlar düzenlenmiştir. Açılış seminerlerini MEF Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve TİNK okulları kurucusu Zeynep Dereli geleceğin meslekleri konulu konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.
Ulusal ve Uluslararası Kurumsal firmaların ve üniversitelerin destek verdiği ve katıldığı festivalde anaokulundan liseye kadar öğrencilere yönelik çok farklı faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bunlardan bazıları; drone ve maket uçak yarışları, arazi robot performansları, robotik, kodlama, dijital zekâ, 3D yazıcı, Arduino, We Do2, 3B yazıcı, tasarım, seramik ebru, resim, uçurtma, merak makinası, bluetooth kontrollü araç, uçuş simülatörü, artırılmış gerçeklikle oyun tasarımı, Phyton kodlama, Mbot’lar ile futbol, arduino arabalar, bilgisayar donanımı, doğadan gelen teknoloji, robot mekanizma tasarımı, balık robot yüzme yarışması, VR gözlük ile artırılmış gerçeklikle sanal gezinti deneyimi atölyeleri açılmıştır.
Ödüllü otonom ve alternatif enerjili otomobiller, Sanlab iş makineleri eğitim simülatörü, Autodesk Türkiye yazılım, Phoneix Contact elektrikli araç ve sarj istasyonu stantlarda öğrencilerimizin ilgi odağı olmuştur. Festo Mekatronik Expotainer Eğitim Aracı, Robothaspian (insansıl robot) ve boyonic4Education setleri festivalde öğrencilerleydi. Cisco “sen hayal et, biz seni oraya ulaştıracak köprüyü inşa edelim” konulu, İyi teknoloji, bulut teknolojilerini kullanarak yapay zeka uygulamalarının gerçekleştirilmesi, dijital oyun tasarımı, havacılık ve İHA, Amazon Web Services, sürdürülebilir sorumluluk sahibi dünya için teknoloji konularında öğrenci ve öğretmen için tasarım ve proje odaklı düşünme, teknoloji ve insan konulu drama gibi sunum, seminerler yapılmıştır.
Hava Harp Okulu pilotları ve Milli Savunma Üniversitesi pilot öğrencileri stantlarında öğrencilere meslekleri hakkında bilgilendirme ve gösterimlerde bulunmuştur. TAİ-TUSAŞ Türk Uzay Ajansı tanıtım stantı açmış ve Türk Hava Kurumu üniversitesi de drone-park alanında yarışmalar düzenlemiştir. Bilim Kahramanları Derneği, Ali Keşfet, Sima Bilişim, Stüdyo Maker, Mrt Robot, Maker216, Büyükçekmece Hava Sporları Kulübü, GBEV Genç Başarı Eğitim Vakfı, İstanbul Drama Sanat Merkezi sanat yönetmeni Ayla Algan tarafından da seminer-atölyeler gerçekleştirilmiştir.
Festivalde yer almak isteyen proje sahibi okul öğretmen ve öğrenciler online başvuruda bulunmuş komisyonca uygun görülen çalışmalara ücretsiz stant tahsis edilmiştir. Türkiye’nin her yerinden (Tokat, Karaman, Samsun, Zonguldak, Hatay) her okul türü (Bilim ve Sanat Merkezi, ilkokul, ortaokul, Anadolu ve Meslek Liseleri) düzeyinden katılımlar olmuştur. İki gün süren festivale 72 okul 240 projeyle, 11 kurumsal şirket, 8 üniversite, 10 farklı konuşmacı, 7 FRC ve 5 FLL takımı, 20 farklı atölyede 1620 öğrencinin uygulamalı eğitim ve seminere katılacağı festivalde, müzik performansları, drone ve maket uçak sergi/yarışması da yer almıştır.
Festival tarihleriyle sınırlı kalmayan eğitim çalışmalarına aylar öncesi başlanarak kurumsal firmaların destekleriyle okullarda öğrenci ve öğretmenlere seminer ve atölye çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda; GBEV ile 1185 ilkokul-ortaokul öğrencileri kodlama mantığı eğitimi, HHO ile model uçak tasarım ve üretim eğitimi, AUTODESK Türkiye ile bilgisayarla uçak tasarımı eğitimi, SANLAB simülasyon ile eğiticinin eğitimi gerçekleştirilmiştir.
Ülkemizin en büyük teknolojik festivali olan TEKNOFEST öncesi başlayan ve alanının bir ilki olan çalışma geleneksel hale getirilmiş ve her yıl farklı bir temayla geliştirilip zenginleştirilerek sürdürülmektedir. Katılımcılardan herhangi bir katkı yada ücret talep edilmeyen etkinlik bu yıl “Uğur Okulları” ana sponsorluğunda yapılmıştır. Ülkemizin savunma ve havacılığında hizmet ettikten sonra müzeye kaldırılan uçak, helikopterler arasında binlerce öğrenci ve öğretmen, teknoloji ve sanatla dolu iç içe iki gün geçirmiş eğlenmiş, bilgilenmiş ve deneyimler yaşamışlardır. Faydalı ve anlamlı bu etkinlikte çok farklı deneyimleri öğrencilerimize yaşatmanın kıvancını etkinliğin koordinatörü olarak paylaşıyorum.
MEB’ca başlatılan okullarımızda beceri tasarım atölyeleri kurulması çalışmaları hızla hayata geçirilmesi, yaygınlaştırılmalı ve öğrencilerin aktif kullanımına sunmalıyız. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfınca (T3 Vakfı) “Geleceğin Teknoloji Yıldızları” programı kapsamında 2017 yılı Temmuz ayında hayata geçirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleriyle, tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için, geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirme amaçlanmıştır.
Çocuklarımızın velisi ve öğretmenleri olarak bizler, onların hayal kurmalarını teşvik etmeli, hayallerini dinlemeli ve değer vermeliyiz. Hayalleri geliştiren kitaplar, oyunlar ve etkinliklerle buluşturmalıyız. Hatta sonucunu bilsek bile bazı hayallerini gerçekleştirmek için onlara yardımcı olmalı ve deneyimleme fırsatı tanımalıyız. Daha sağlıklı, güvenli ve mutlu bir dünya için insanların en çok sıkıntı çektiği konulara yönelik kurulacak hayallerin bir tekinin gerçekleşmesi kim bilir Nobel gibi önemli bir ödül alabileceği gibi tarihin altın sayfalarında yer almaya yol açabilir. Biz bir yıllık hayallerimizi Bakırköy Makers-2019’ta uçurduk. Vazgeçmedik seneye kadar hayal kurmaya şimdiden başladık bile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MESLEKİ EĞİTİM AFORİZMALARI

Hayaller kurulmadan hayatta beklenen değişiklikler ve güzel çalışmalar kendiliğinden gerçekleşmiyor. Bizim planımız kurgumuz dışında başkal...